Het Kennemer College in Beverwijk/Heemskerk is een van de opdrachtgevers van Bouw Service Heyloo, het adviesbureau van onze voorzitter. De school begon in 2007 een grote reorganisatie en daarbij werden 2 gebouwen  en enkele gymzalen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er bleven veel leermiddelen over en in ruil voor het organiseren van de sloop en de verhuizing, mochten wij deze spullen gebruiken voor onze onderwijsprojecten in Tanzania. Wat voor Afrika niet bruikbaar of zinvol was, verkochten we via Marktplaats en de helft van de opbrengst mochten we houden voor Karibu-Tanzania. Daar konden we een zeecontainer van kopen en ook het transport ervan naar Afrika betalen. Wat overbleef wordt gebruikt voor onze projecten in Tanzania.

 

Omdat er in Tanzania ook een grote behoefte bestaat aan naaimachines, waarmee mensen een eigen bedrijfje kunnen starten, deden we in het programma Hulplijn van Hans van Willigenburg een oproep om onze voorraad wat aan te vullen. Een onwaarschijnlijk groot aantal Noord Hollanders reageerde daarop en maandenlang waren we bezig om al deze machines op te halen. Gelukkig waren er veel hand- en trapnaaimachines bij, want er is lang niet overal elektriciteit beschikbaar. Ons bestuurslid Rients Kootstra heeft alle naaimachines gecontroleerd en waar nodig gereviseerd. Uiteindelijk konden er zo’n 300 prima naaimachines en een dertigtal breimachines worden ingeladen. Laatstgenoemden werden door Ineke Funke in orde gemaakt voor hun nieuwe leven in Tanzania.

 

Bij de Hogere Laboratorium Opleiding in Nijmegen mochten we een flink aantal medische en scheikundige apparatuur ophalen. Dat kunnen we in Tanzania doneren aan ziekenhuizen die daar met onwaarschijnlijk verouderde apparatuur moeten werken. Ook de dispensaries, heel eenvoudige eerste hulppostjes in de afgelegen gebieden rond Njombe zijn maar wat blij met een rolstoel, een brancard of een babyweegschaal. En ook middelbare scholen kunnen veel van de spullen uit Nijmegen inzetten bij het natuur- en scheikunde onderwijs.

 

 

In september 2009 werd de container afgeleverd bij de gemeente-opslag in Heemskerk waar wij met beladen begonnen. Bijna een jaar later kon hij op transport. Na veel tegenslag, door de Tanzaniaanse bureaucratie en autopech bij de vervoerder, reed hij uiteindelijk  3 maanden later in Njombe toch het terrein van SHIPO op, waar de verdeling van de inhoud kon beginnen. SHIPO is daar nog ruim een jaar mee bezig geweest.

 

 

Van het verzorgingshuis De Uuthof in Bergen (NH) kregen we drie schitterende, elektrisch verstelbare ziekenhuisbedden. Voor de plattelands hospitaaltjes in Tanzania (dispensaries) hebben we daar natuurlijk niet echt veel aan omdat daar geen elektriciteit is, maar het Tanwat Hospital in de stad Njombe was er heel blij mee. In ruil krijgen wij voor elke dispensary een paar eenvoudige ziekenhuisbedden met matrassen, zodat de patiënten daar niet meer op de kale grond hoeven te liggen.

In 2014 bezochten we, tijdens een werkbezoek aan de verschillende projecten, onder andere het dorp Ihanga. Daar woont Evodia die  de opleiding kledingmaken volgde op de Technische School van Nazareth. Na het behalen van haar diploma kreeg zij een trapnaaimachine van Karibu-Tanzania mee naar huis en begon daarmee haar eigen onderneming. Haar zus, de eerste werkneemster, is inmiddels ook klaar met de opleiding en mag binnenkort ook haar diploma en een machine in Nazareth gaan ophalen. Een video over het atelier is hieronder te zien.

 

 

ncdo
Kroon Olie
Wilde Ganzen
Rotary Clubs
Eriks
Genap
Online Stempels
YouBeDo
Keer op keer
Dutch Design Office
PCC Alkmaar