project: drinkwater voor Saja
projectnummer:  
projectkosten: € 28.090,-
subsidie: €10.800,-
subsidieverstrekker: Wilde Ganzen
oplevering: eind 2014

De gemeente Saja bestaat uit 8 dorpen en ligt in het district Wanging’ombe, in de zuidelijke hooglanden van Tanzania in de provincie Njombe. De bodemstructuur in dat gebied maakt het onmogelijk om veilig drinkwater te krijgen op de door SHIPO veel toegepaste manier, namelijk met handbediende touwpompen. Deze pompen worden geplaatst op diep in de grond geboorde gaten. Dat boren gaat soms wel tot 60 meter diep en helemaal met de hand, maar als je bij het boren een harde grondlaag tegen komt gaat dat niet lukken. Er moet dan iets anders bedacht worden om aan veilig water te komen. In de regentijd valt er genoeg water om het jaar door te komen, dus het zou mooi zijn als je dat water zou kunnen bewaren voor de droge maanden.

no images were found

In 1985, toen de wet in Tanzania voorschreef dat iedereen gratis moest kunnen beschikken over veilig drinkwater, werd door Unicef in Wanging’ombe een groot drinkwaterproject gerealiseerd. Het gebruik moest voor iedereen gratis zijn, waardoor er geen geld was voor het benodigde onderhoud. Ook werden er geen mensen opgeleid om dat onderhoud uit te voeren. De watervoorziening werd daardoor jaar in jaar uit slechter. Momenteel komt er slechts op enkele plaatsen in de gemeente heel af en toe, soms maar een paar uurtjes per maand, wat water uit de kranen. Er werden daarom her en der kuilen gegraven waaruit men wat grond- en oppervlaktewater kan halen om in de dagelijkse behoefte te voorzien. De kuil op de foto hiernaast is er zo een. De kinderen van de school in Igomba moeten hier het water halen dat op hun school nodig is.

no images were found

In het regenseizoen, van november tot maart, is er geen probleem; er valt dan namelijk een overvloed aan mooi schoon regenwater. Als je dat water nu zou kunnen bewaren voor de 8 droge maanden van het jaar, dan zou het gebruik van het onveilige grond- en oppervlaktewater, zoals op de foto hiernaast, niet meer nodig zijn. Op dit water is men nu nog acht maanden per jaar aangewezen om de was in te doen,  om het het eten te bereiden en zelfs om het als drinkwater te gebruiken. Ander water is er immers niet! Het gevolg laat zich raden: veel inwoners hebben regelmatig last van diarree wat niet zelden een fatale afloop heeft.

*

no images were found

Om hier verbetering in te brengen heeft SHIPO een plan gemaakt om de golfplaten daken van de basisschool van Igomba, één van de 8 dorpsscholen, te voorzien van dakgoten die uitmonden in 2 grote silo’s van elk zo’n 50 m³ inhoud. Dat is voldoende om de droge maanden te overbruggen. Het is een pilot project, dat wil zeggen, als het slaagt gaan we ook de andere dorpen op deze manier van veilig drinkwater voorzien. Het plan is financieel grotendeels mogelijk door de opbrengsten die Karibu-Tanzania enkele jaren geleden verkreeg uit de verkoop van overtollig schoolmateriaal van het Kennemer College in Beverwijk/Heemskerk. En Wilde Ganzen heeft het laatste duwtje gegeven door 1/3 van de kosten voor haar rekening te nemen.

no images were found

Het project is tegelijk een test om de kwaliteit van gemetselde silo’s te onderzoeken. Bij veel van deze reservoirs gaat namelijk nogal wat water verloren door lekkage via de voegen of gewoon door de porositeit van de gebruikte stenen. In Saja gaan we extra aandacht besteden aan de kwaliteit van de te gebruiken materialen en de verwerkingsmethode daarvan. De eerste silo is op de gebruikelijke manier gebouwd, dus gemetseld met stenen.

*

*

*

no images were found

De tweede is bij nader inzien in het hoofddorp van de gemeente, bij de basisschool geplaatst en is gemaakt van golfplaat, van binnen bekleed met een waterdichte hoes en voorzien van een afdekzeil om te voorkomen dat er van alles in valt. De benodigde onderdelen zijn geleverd door Genap uit ‘s Heerenberg, een bedrijf dat al vele honderden van dit soort opslagsystemen heeft gemaakt. Het is voor Tanzania de eerste silo van dit type en hij is in elkaar gezet door een team van SHIPO en de inwoners van Saja zelf. Omdat dit voor hen een volledig nieuwe bouwmethode is heeft onze voorzitter hen bij de bouw begeleid.

*

no images were found

Bij het tappunt van deze silo is een peilschaal gemaakt zodat de gebruikers het niveau in de silo in de gaten kunnen houden en zuinig aan kunnen gaan doen als het droge seizoen haar einde nadert en de 45.000 liters op beginnen te raken.

*

Als beide silo’s een jaar in gebruik zijn geweest zal een kosten/baten analyse uit moeten wijzen op welke wijze we verder gaan voor de andere dorpen van Saja.

*

In de film hieronder is de aankomst en de opbouw van de silo te zien.

*

Wilde Ganzen
Rotary Clubs
Eriks
Genap
Online Stempels
YouBeDo
Keer op keer
Dutch Design Office
PCC Alkmaar
ncdo
Kroon Olie